Културне станице - нове знаменитости на туристичкој мапи Новог Сада

Као Европска престоница културе наредне године, Нови Сад ће се представити са више од 4.000 уметника из земље и света и 1500 културних догађаја. Европска престоница културе је навећи пројекат ЕУ у овој области, чији је циљ да се повећа свест о заједничкој историји и вредностима Старог континента.

Свечано отварање одржаће се 13 јануара, дочеком православне Нове Године, а програми, подељени у осам целина, трајаће до наредног. Инсприсани су богатством и различитостима европских култура, а многи од њих и српским уметницима и научницима.

„Теслина светлосна галерија, која се дешава 31. децембра 2021. и уводи нас полако у годину титуле. То је јединствени фестивал светла, јединствени догађај који се дешава у пограђу. Истакла бих и изложбу о времену која је инспирисана самим Милутином Миланковићем и путовањем кроз пакао, кроз рај" истиче Сара Вулетић, директорка програма Фондације „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе".

Инспирација су и 4 новосадска моста, а сваки од њих има по два прграмска лука. Уз културне догађаје, престоница културе постављаће и низ друштвених питања попут образовања младих, права жена, екологије.

„Нама веома важан моменат јесте грађење и културне сцене, јер када доводите неке од најзначајнијих организација европског и светског калибра попут Бург театра, Арс електронике, Прашког квадријенала, Дабл тијатр фестивала и тако даље, да их не набрајам све, онда заиста Нови Сад постаје један од центара културе у коме, надам се, да гради своје темеље и нове мостове за нешто што смо ставили кроз визију почетак Новог сад", каже Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе".

Престижна титула додељује се од 1985 године, а Нови Сад је међу првим градовима ван уније који је проглашен за Евроспку престоницу културе. Уз њега наредне године тутулу носе и Ешу из Луксембурга и литвански Каунас.

 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво