Навала на климе. Мајстори се чекају више дана

Ових дана сви траже освежење у расхлађеним просторијама. Потражња за климама је, кажу трговци, никад већа. Прошле године због короне ретко ко је и куповао, а посебно сервисирао климе. Зато су на високим летњим температурама сада мајстори најтраженији, а листе чекања за уградњу подуге.

Годинама су се борили да у згради званој бетоњерка да стан расхладе, а онда када нису проблем; ни воља ни новац, за породицу Митровић из Шапца, много већи проблем од високих температура је ко ће климу да угради.

„Највећи проблем је био обезбедити мајсторе, јер данас нема довољно мајстора и чека се између 15 и 20 дана и не бих ни обезбедио да није човек имао разумевања и за моје године и супругине", каже Мија Митровић из Шапца.

Због потражње, посла за мајсторе на претек. Од станова до кућа, не знају ни колико су терета ни колико степеника на мердевинама прешли.

"Радимо од јутра до сутра, не знамо колико дневно уградимо, не знамо једноставно где бијемо. Сваки дан зову дневно имамо по 30 - 40 позива, више не можемо ни да постигнемо" истиче Петар Јаковљевић, сервисер клима.

"Зову нас људи по 300 пута дневно, имају малу децу, стари људи, не стижемо ништа, радимо дневно 5-6 клима. Ујутру кренемо, кад падне мрак завршавамо, сваки дан тако у круг. Лудило хаос, чекају задњи тренутак, сви ћекају 40 степени, кад је температура, нико на време се не сети" каже Милан Илић, сервисер клима.

У Шапцу има 6 званичних сервисера и бројних мајсторских екипа. Само једна овог јуна броји 160 уграђених клима. Листе чекања обавезне а посла на претек за цело лето.

"Оваква година се није запамтила, преко 20 година ми радимо. Људи не питају ни за цену ни за рокове само да купе уредјај и да их климатизујемо што пре. Бога ми иде 20 днево можда и више" додаје Драган Алексић, клима сервис ,,Аксел,, Шабац.

Због клима мајстори кажу висили су са терасе 7 спрата, бушили дупле зидове, извукли на километре каблова, пренели бројне тоне. Из сваке куће испраћени као најдражи гости.

"Ми на одмор тек на зиму, као смо кренули, ништа пре неће моћи", додаје Милан.

 

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи