Кућице солидарности у Врању, Бујановцу и Лебану

У Врању, Бујановцу и Лебану постављене су кућице солидарности, где грађани могу да оставе храну за оне који не могу да је купе. Део међународног пројекта "Јачање локалних гласова за правичан развој" реализује Удружење Грађанске иницијативе, уз помоћ локалних самоуправа. Ускоро би таква кућица требало да буде постављена и у Прешеву.

Ормарић у којем су основне животне намирнице, искључиво пакована храна са тачно назначеним датумом истека рока трајања. У близини социјалних установа или на прометном месту у граду, како би што више људи могло да учествује у ланцу солидарности.

Грађани мисле да је помоћ онима који тешко живе, којима је потребна храна, а који можда нису у систему социјалне заштите, неопходна. Кућице солидарности постављене су по угледу на оне које у свету, јер у време пандемије људи остају без посла, а сиромаштво је присутно и видљиво.

"Можемо да видимо и на ове кућице да често људи дође по храну, и старији људи, и деца, сви. Ова активност се спроводи у оквиру пројекта "Јачање локалних гласова за правичан развој", објашњава Туба Авдији, координаторка Удружења Грађанске иницијативе.

У Бујановцу, Народна кухиња Црвеног крста припрема оброке за 1.200 корисника, у Врању неку врсту социјалне помоћи прима око 1.000 породица. За оне најугроженије отворена је и увек доступна Прихватна станица.

"На територији града Врања немамо бескућнике, нити је ко пријавио, нити се било ко сам пријавио да је у таквој ситуацији, а уколико се деси да имамо неког од бескућника, биће ургентно збринут у Прихватилишту", каже Данијела Милосављевић, већница Града задужена за социјална питања.

У дворишту Центра за развој локалних услуга социјалне заштите и Дома ученика у Врању је кућица солидарности, док је у Бујановцу у градском парку. И у Лебану је одређено место за њу, а у наредном периоду биће постављена и у Прешеву.

 

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво