Гради се црква на светом месту у Богдању, досањани сан Љубише Радојевића из Канаде

После археолошких истраживања локалитета који је одувек важио за свето место у Богдању код Трстеника, почела је обнова храма чији су темељи ту пронађени. Све радове финансира 96-годишњи Љубиша Радојевић који је пре више од седам деценија отишао из родног краја у Канаду.

На месту одакле се пружа најлепши поглед на трстеничку котлину мештани Богдања су се од памтивека молили Богу. О постојању храма сведоче материјални докази и путописи у којима се помиње кроз векове.

"Они сви до једног као задужбинара црквишта у Богдању наводе митолошку личност Југа Богдана који је по предању отац кнегиње Милице. По мени као историчару је индикативније да је задужбинар црквишта у Богдању протовестијар Богдан који је подигао и манастир Каленић", објашњава историчарка Јелена Вукчевић.

Легенде о Ђуровачи није заборавио ни Љубиша Радојевић који је дубоко зашао у десету деценију живота и решио да обнови цркву посвећену Светом Ђорђу.

"Он је одвојио нека средства и као што би он сам рекао, ја сам сад у могућности да то одрадим и желим да то буде на опште задовољство села. Он себе не сматра ни ктитором, ни задужбинаром. Да бисмо били задужбинари морали бисмо да будемо Немањићи, Котроманићи, Хребељановићи, а ми то нисмо, ми смо обични Радојевићи", додаје синовац Љубише Радојевића.

Вишевековна жеља мештана биће испуњена.

"Настојањем донатора  који жели да помогне градњу цркве Љубише Радојевића из Канадеа дошли смо до те тачке, после дугих година планирања, да можемо да кренемо са изградњом ове светиње", каже свештеник Ненад Недић.

"Нама мештанима је жеља да саградимо овде један леп храм, да нам остане у сећању нашим млађим генерацијама, да се овде састајемо и присетимо наше историје. Да захвалимо нашем донатору", каже Слободан Вукомановић из Богдања.

Радови су почели, рашчишћава се терен. Црква би требало да се стави под куполу до јесени. Нажалост, због својих година, онај чијом ће заслугом бити обновљена ова светиња неће моћи да се у њој и помоли, али је неизмерно срећан и задовољан јер ће његов дечачки сан бити досањан.

 

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво