Читај ми!

Убрзане припреме на прагу мале матуре

За мање од месец дана, ученике завршног разреда основних школа очекује провера на завршном испиту, чији ће резултати утицати на упис у жељену средњу школу. Целокупан процес протиче у условима пандемије, која ову генерацију ученика прати скоро једну и по школску годину.

Још једна стресна школска година, у условима пандемије ближи се крају, а због предстојећег уписа у средње школе, пред највећим изазовом су управо ученици завршног разреда. Ред наставе у учионици, ред онлајн од куће, обележило је њихово школовање у последњих скоро годину и по дана, али и значајно утицало на знање, које носе из основне школе.

"Тешко је ићи на два дана у школу. Најтеже ми је пало савладавање градива из физике", каже Дуња Петровић, ученица ОШ "9. октобар" у Прокупљу.

"Имали смо малих проблема што су нам више пута прекидали редовну наставу и што смо ишли на онлајн наставу", додаје Лена Јовановић, ученица ОШ "9. октобар" у Прокупљу.
Жива реч и контакт са ученицима, не могу се поредити са онлајн часовима и то је оно за шта су, ове генерације ученика, током пандемије, у значајној мери биле ускраћене - слажу се просветни радници.

"Имали смо мало више тешкоћа у савладавању наставе, па користимо сваки слободан тренутак за припремну наставу", истиче Драгана Ђорђевић, наставница у ОШ "9. октобар"  у Прокупљу.

Сачували су до сада оно највредније, здравље и животе, а за превазилажење објективних проблема које је донела пандемија сада је, више него икада, потребна добра сарадња између школа, родитеља, ученика и државе.

"Мислим да би требајло да имају обзира према нама због отежаних услова рада и учења и надам се да ће сви уписати жељени смер", каже Катарина Митић, ученица ОШ "Светозар Марковић" у Врању.

"Ја не очекујем проблеме али очекујем да ће људи који састављају питања из Министарства, имати обзира за све отежане услове поод којима смо радили", наглашава Жаклина Младеновски, наставник српског језика и књижевности из Врања.

На основу искустава из претходних година, највећи број малих матураната, за наставак школовања бира гимназију, тражене су и средње стручне школе из области електротехнике и традиционално медицинске школе. Иначе, први тест на завршном испиту, свршени основци полагаће 23. јуна из српског, односно матерњег језика, наредног дана из математике, а комбиновани тест 25. јуна.



петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво