петак, 22.05.2020, 14:45 -> 00:00
Извор: РТС
Јесу ли винари који извозе на светско тржиште и наши својеврсни амбасадори
У Доњој Јошаници код Блаца, ни ванредно стање, ни коронавирус, нису омели виноградаре да обаве редовне послове у виноградима и подигну нове засаде лозе. Овај крај познат је по прокупцу, аутохтоној сорти од које се праве најбоља вина.
Породичну традицију дугу више од једног века Славица и Горан Тодић из Доње Јошанице, код Блаца, наставили су узгојем аутохтоних сорти грожђа. Природа, кажу, не може да чека, па су ових дана засадили су још 6 хектара винограда.
„Рад није био обустављен. Радили смо од самог старта, све радове које треба, од лачања, заштите винограда, везивања, сада радимо садњу", каже Милан Јовановић, технолог.
„Били смо у дилеми да ли да оно што смо планирали спроведемо и једноставно, размишљали смо да ли да уђемо у овај посао, да подижемо нове винограде. Међутим, оно што је преломило и било кључно да одлучимо да ипак кренемо у садњу овог пролећа су те обећане субвенције од државе. Очекујемо да ће нам то бити велика помоћ", објашњава др Славица Тодић, професорка виноградарства.
Тодићи имају 30 хектара засада, у наредне две године планирају да удвоструче засаде јер услови под којима се узгаја грожђе, и што је најважније - добија одлично вино, су готово идеални.
"То је склоп, добро земљиште, добра клима, добра експозиција, лепа надморска висина", напомиње Горан Тодић, власник винарије ДОЈА.
Улагање и труд се исплате о чему сведочи место на пробирљивом светском тржишту. Горан Тодић каже да се његова вина извозе у Америку, Словенију, Холандију, са Кинезима је врло близу постизања договора. Сматра да су због тога винари својеврсни амбасадори наше земље.
Вина која се рађају са погледом на топличку котлину, негују се у подруму савремене винарије, где су постављени темељи виноградарства и винарства топличког краја.
Коментари