Локалне управе у Шапцу, Пожаревцу и Ћуприји по мери привреде

Мрежа за повољно пословно окружење у Југоисточној Европи уручила је представницима Пожаревца, Шапца и Ћуприје цертификате да су "по мери привреде". До сада су 54 локалне самоуправе добиле ту потврду, а још 33 су у поступку цертификације.

За 39.000 предузетника и привредних друштава, као и 900.000 грађана који послују на територији Шапца, Ћуприје и Пожаревца то значи да могу да рачунају на услуге локалне управе по највишим међународним стандардима.

Анализе "Наледа" показују да је пословна клима у тим местима 76 одсто боља него у срединама које немају ту потврду квалитета, а чак три пута су успешније у привлачењу инвестиција.

"Битно је да знају да долазе у општину која је уређена, која има стратешке одлуке које су транспарентне, у општину која комуницира са привредом", каже Нинослав Ерић, председник општине Ћуприја.

Поседовање цертификата увећава шансу општине да се нађе на листи пожељних дестинација за инвестирање. Ћуприја је добар пример.

"Имали смо добру сарадњу са општином. Паралелно смо са добијањем дозвола радили и увоз машина како би што пре почели да радимо. Инвестираћемо два милиона евра и запослити 50 радника", каже Куанси Хе из компаније "Ђонг Ћао".

Шапцу је то други сертификат што значи да стално ради на унапређењу услова пословања.

"Ово је награда за промену приступа, дакле људи који инвестирају у Србији нису непријатељи, они могу да инвестирају ако постоји ред, ако локална самоуправа тај ред може да уведе и да га одржава, онда је промена могућа", каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

Највећи наредак на путу ка повољнијем пословном окружењу остварио је Пожаревац. Од почетних 33, стигао је до 82 поена.

"Ми смо створили повољно пословно окружење где на тај начин шаљемо сигнал свим привредним субјектима, инвеститорима да овде могу у врло кратком временском периоду да формирају своје објекте, да поставе своје производне погоне и да крену са радом", наводи Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца.

Критеријуми на путу до цертификата су стратешко планирање економског развоја, предвидивост трошкова пословања, планирање развоја инфраструктуре и поуздане комуналне услуге, подршка предузетништву, сарадња са приватним сектором. Цертификат важи 3 године и могуће га је обновити. Подршку програму дала је Влада Немачке и ГИЗ фонд за модернизацију општинских услуга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара