Зашто куршумлијски просветари предлажу мање ђака у одељењима

Последице изражене миграције становништва и смањеног наталитета, у једној од најсиромашнијих општина Куршумлији, највидљивије су у школама, које се сусрећу са драстичним смањењем броја ученика. Због тога куршумлијски просветари предлажу формирање више одељења са мање ђака.

Да би задржали посао, а самим тим и остали да живе у општини, из које због сиромаштва и немогућности да пронађу посао, многи одлазе, просветни радници куршумлијских школа захтевају од државе да се овај проблем ублажи смањењем броја ученика у одељењима за једну трећину.

"Подржавам иницијативу, коју су учитељи покренули, како бисмо и задржали ученике овде и задржали ђаке овде, задржали родитеље и наравно, задржали наша радна места", каже Јасмина Ђоровић - Филиповић, учитељица.

"Ми сваке године имамо све мање и мање деце. До пре десет, петнаест година ми смо били школа са преко хиљаду ученика, па је онда број ученика пао на испод деветсто. Ову школску годину смо почели са свега седамсто ученика", наводи Драган Николић, помоћник директора ОШ "Дринка Павловић" у Куршумлији.

Сличне проблеме у неразвијеним подручјима имају и друге државе, истичу у овдашњим просветним синдикатима, али и низ мера за њихово ублажавање.

"Технолошки вишкови су углавном млађи људи, они, који треба да формирају породице на овом простору, да повећају наталитет овога краја, овога града", каже Миле Копривица, повереник УСПРС у ОШ "Милоје Закић" у Куршумлији.

Општина Куршумлија, због све неповољније демографске ситуације, чини све што је у њеној моћи да задржи људе и зато је подржала захтеве просветних радника, како би они наставили овде да живе и раде.

"У нашој општини су миграције биле изузетно јаке у протеклом периоду, тако да је доста села опустело и доста је угашених одељења. Велики број просветних радника проглашен је технолошким вишковима и остају без посла", наводи Дејан Ловић, председник СО Куршумлија. "Мислим да је прави тренутак да се радници запослени у просвети сагледају и да задржимо та радна места."

Највиши државни органи и ресорно министарство, којима су прослеђени захтеви просветних радника, за сада се нису оглашавали. У овој топличкој општини се надају да ће и ове мере бити део пакета државе, који однедавно спроводи ради повећања запослености, стварања квалитетнијих животних услова и стимулисања младих да остају овде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара