Дани Данила Лазовића у Прибоју

У Прибоју су у току 7. "Дани Данила Лазовића", манифестација посвећена барду српског глумишта. Сећање на великог глумца заједно оргизују Општина Прибој, Дом културе и Завичајни мизеј.

Све је у Прибоју ових дана михољског лета у знаку глумаца, позоришта, филмске музике, српског „небеског глумишта" ,поезије и Данила Лазовича, који је додуше рођен у Бродареву али је младост провео у Прибоју, што је делом усмерило његов уметничк пут. Био је,слажу се савременици најбољи међу најбољима у говорењу поезије.

„Овде је одрастао, овде је ишао у средњу школу, одавде је ишао на такмичења. Пре његове глумачке каријере он је ишао на такмичења у говорењу поезије и одатле је та идеја и била да ово буде такмичење у говорењу поезије", објашњава Саво Дерикоњић, Завичајни музеј Прибој.

На том трагу пре 7 година су и настали "Дани Данила Лазовића", као сећање на великог глумца али и као „ветар у леђа" онима који тек долазе, младим глумцима, студентима академија из земаља региона. Ове године их је 11, који се такмиче баш у лепом казивању поезије што је била и велика љубав Данила Лазовића.

„Сам Данило Лазовић био је колега и уметник, кога су волели, помагао је младим колегама, тако да смо нашли спону да његово име буде прва од награда, неких у будућности глумаца и мислим да у томе успевамо јер сада видим да неке младе моје колеге које пишу своје биографије, а сад су већ велике звезде, прва награда им стоји - Повеља Данило Лазовић", прича Милорад Дамјановић, директор Фестивала.

Под овогодишњим слоганом фестивала „Поезија су људи" заступљена су различита догађања на прибојским сценама, која, као и увек за Прибојце значе празник уметности па се увек тражи и место више све једно да ли је у питању позоришна представа, концерт, изложба.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво