Нишки бурек по рецепту старом пет векова

Један од заштитних знакова Ниша је бурек који се, кажу пекари, још увек припрема по рецепту старом 5 стотина година. Иако могу да зараде и до 100 хиљада динара месечно правих бурек мајстора све је мање, јер многи, кад науче занат, одлазе у иностранство где су плаћени 2 до 3 пута више.

Да би се стекло звање бурек мајстора потребно је доста тога.
Шест седам месеци, па и до годину дана је потребно да би постао бурек мајстор", каже Петар Ивановић, мајстор бурека.

Примера као сто је Петар, међутим, све је мање, а све је више оних који још од средње школе планирају одлазак у иностранство.

"Мислила сам да идем у иностранство, чула сам да су тамо веће зараде истиче Јована Станковић, пекарски смер.

"Преко неких људи сам већ чуо, тамо су отишли да раде и веће су плате" наглашава Марко Митић, пекарски смер.

Ова теденција већ је довела до мањка радне снаге, посебно мајстора за бурек. То највише погађа мале пекаре које немају чиме да мотивишу раднике.У једној од највећих нишкиих пекара нешто је лакше. Успели су годинама да задрже старе бурекџије а проблем премошћавају и превалификацијом радника унутар самог предузећа.

"Ја сам био десет година мајстор у погону за хлеб..сад учим за мајстора у погону за бурек, боља је плата" каже Радиша Вељковић, хлеб мајстор.

"Од 16 бурекџија њих 13 ради 10 и више година..Сам амбијент у коме раде и могућност за напредовање то је рецепт неки сто се толики број бурегџија задржао са толиким радним стажом" каже Иван Николић, ген. директор пекаре „Бранковић".

У решавање проблема који, кажу, прети да угрози бурек као бренд Ниша , укључила се и Унија пекара која, планира да , уз помоћ града, организује и курсеве за бурек мајсторе.

"Ако се одлуче да раде у пекари као бурегџије могу сасвим пристојно да живе. Ако се одлуче да буду послодавци могу за 3-5 година да стану на ноге и да буду ..груба је реч да кажем богати али да буду врло добро ситуирани" каже Братислав Вукадиновић, Унија пекара Ниш.

Осим бурекџија у Нишу тренутно мањкају и кувари , конобари и козметичари.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво