Градови без дијагностичке опреме

Најмање три града у Србији нема апарат за магнетну резонанцу, ни у државним ни у приватним болницама. Пацијенти се упућују у друге здравствене центре где се чека и по неколико месеци. Зато се често одлучују за прегледе у приватним клиникама. У ресорном министарству кажу да је у току набавка нове дијагностичке опреме.

У Лозници, Смедереву и Прокупљу не постоје апарати за магнетну резонанцу. Из тих центара пацијенти се, на дијагностику, шаљу у друге градове. Иако Републички фонд за здравствено осигурање рефундира трошкове транспорта, на преглед се чека од 4 до 6 месеци, јер у болницама где има магнетне резонанце има и листе чекања.

"Са овим боловима стварно ја, по мени и један дан је много дуго да чекам, а не 4 до 6 месеци, кажем сви ме упућују да идем приватно" kаже Јовица Стојковић, из Смедерева.

"Негде око 20-ак пацијената у просеку из болнице, значи лежећих пацијената којима је та дијагностика потребна шаље се за Ваљево" каже Милан Тодоровић, в. д. директора Опште болнице у Лозници.

У већим градовима приватне клинике имају магнетну резонанцу, а цене дијагностике су и више од 10.000 динара. Рефундирање се ретко одобрава. Иако се прегледа и до 50 пацијената месечно, чекања нема. У приватне клинике, кажу, углавном долазе они који су одустали од чекања у државним центрима.

"Покушао сам, али треба много да се чека и ако је овде скупље, али је брже, а здравље кад је у питању онда се не гледају паре", наглашава Јован Суботић, из Сенте.

"Пацијенти који нам долазе углавном су из градова у којима не постоје магнетне резонанце. Пошто смо ми овде у Кикинди махом је то Северно - банатски округ, и имамо прилив и пацијената из Бачке" каже Андреј Бистричић, менаџер приватне клинике у Кикинди.

У Министарству здравља за нашу телевизију, кажу, да је у току поступак набавке нове дијагностичке опреме кроз аранжман са Светском банком. То значи да ће број медицинских апарата, међу којима је и магнетна резонанца, биће повећан.

Државне здравствене установе у Србији тренутно располажу са 23 магнетне резонанце.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се