Шта ће бити са челичним мостовима на Морави

У Ћуприји, Јагодини и Свилајнцу, постоје 3 челична моста на Великој Морави, од којих су 2 стара скоро један век. Иако добро служе, одавно су постали уска грла на регионалним саобраћајницама.

Два камиона се не могу мимоићи. Теретњак и већи аутомобил тешко. Буде и комичних ситуација и ризичних, по некад на ивици инцидента, ако се возачи тешкаша сусретну на средини. Онај са више живаца и стрпљења врати се на почетак. Преко свилајначког моста пролази и пруга па кад наиђе воз настане општи застој са обе стране. Па ипак да њих нема обилазило би се километрима.

 

Током нато бомбардовања сви су очекивали да ће неки од ова три моста бити срушен. То се међутим није догодило. Када су срушени мостови на Великој Морави на ауто-путу комплетан саобраћај ишао је преко Ћуприје.

Занимљива је историја сва три моста. Неколико ратова су преживели, делимично су рушени, ко зна колико је тона робе и људи туда прошло.

„1922. године је практично направљен жути мост од ратне одштете јер је Аустроугарска изгубила Велики рат, а Србија га добила. На тај начин су у Поморављу направљени и други гвоздени мостови на Великој Морави", објашњава Душан Стаменковић, дипломирани саобраћајни инжењер.

 

Мост на Морави код Свилајнца највећи је инфраструктурни проблем те Општине, али и суседних и већ кочи развој привреде и туризма у Ресави. Свилајнац је урадио планску и пројектну документацију за нови мост и обилазницу, а локална управа нада се да ће изградња новог бити део националног инвестиционог плана. И Ћуприја убрзано припрема пројекат изградње новог моста који ће се налазити неколико стотина метара узводно од постојећег.

„Урађено је идејно решење, нови мост ће садржати саобраћајницу ширине 7 и по метара, и исто толико простора за пешачке стазе и за бициклистичку стазу", каже Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја

Популарни ћупријски Жућко неће бити срушен. Остаће пешачки. Недавно је лепо осветљен. Ако се конструкција среди и офарба, остаће препознатљив симбол града, спона 2 обале, сведок пријатељства и неких давних времена. Уосталом управо по мосту град је и добио име.



Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво