Мање површина под пшеницом због ниске откупне цене

У Србији ће ове године бити посејано мање пшенице него лане, али стручњаци не очекују драстично смањење површина. Према подацима Удружења ''Жита Србије'' више од 50% парцела засеје се недекларисаним семеном, што се негативно одражава на квалитет зрна и принос.

Земљишту недостаје влага, а пољопривредницима новац за сетву. Због мањег овогодишњег рода и ниске цене, неки шабачки ратари пшеницу ће посејати на дупло мањим површина него лане.

„Прошле године сам имао десет и по, једанаест хектара, ове нећу имати преко шест. Доста сам земље коју сам обрађивао под арендом, отказао јер, рачуница је никаква. И ово што сејемо, сејемо наше домаће семе", каже Горан Кузмановић, пољопривредник.

Зараде на пшеници тврде да нема. Сеју је углавном због плодореда, све чешће, недекларисаним семеном, које стручњаци не препоручују.

„Прошле године смо куповали семе, показало се лоше, свашта има у њему, ове године нисмо. Не може, скупо. Велика су улагања? Сад треба да посејемо пшеницу, тањирање, спремање све преко 30 хиљда са ђубривом а на пролеће поново, још толико и више", објашњава Слободан Драгојевић, пољопривредник.

„Уколико се користи семе из амбара, семе мора претходно да се запраши, да се заштити, и да се повећа норма семена. Уколико не раде наклијавање и испитивање клијавости тог старог семена, да повећају норму семена за најмање 10%, и уколико се касни са сетвом ван оптималног рока, сваки дан повлачи повећање норме семена", каже Светлана Златарић, ПССС Шабац

Савет пољопривредницима је да примене редуковану обраду земљишта и сетву обаве што пре. Оптималн рок је до краја октобра.

 У Србији је 2017. пешеницом било засејано рекордних 650 хиљада хектара, а прошле године, 80 хиљада хектара мање. Према подацима Удружења Жита Србије, ове јесени, хлебно зрно биће посејано на око 550 хиљада хектара.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво