Шабац: Пројектно финансирање за чистији град и боље услуге

Кроз програме Европске уније, последњих година у Шабац је уложено око 30 милиона евра. У граду се реализују и мањи пројекти прекограничне срадње са Хрватском и БиХ, у вредности око два милиона евра.

Шапчани су уз подршку Европске уније окончали стратешке пројекте: одлагање комуналног отпада и пречишћавање отпадних вода, али су и у оквиру прекограничне сарадње унапредили здравствену и социјалну заштиту и запошљавање младих.

Само у два пројекта са школом из Славонског Брода, вредна више од пола милиона евра, Средња пољопривредна школа у Шапцу добила је пластеник за производњу ружа и поврћа од 800 квадрата и вредну опрему.

Александар Поповић, професор у средњој пољопривредној школи у Шапцу, наводи да су добили аутомобил за одлазак на терен за узимање узорака и додаје: "У лабораторији је опрему финансирала ЕУ, а сам објекат смо опремали ми из сопствених средстава."

У оквиру ЈЕНТРАП пројекта за деловање у ванредним ситуацијама, у Завод за јавно здравље у Шапцу стигла је опрема вредна 96.000 евра – теренско возило и нови уређаји за лабораторију.

"На пример, аутоматски узоркивач, аутоматски семплер за отадне воде који може да узима аутоматски, самостално, као машина узорке неколико дана, што нам у сваком случају значајно растерећује радну снагу и наше људство од тих послова", објашњава доктор Игор Драгичевић, помоћник директора Завода за јавно здравље Шабац.

У шабачком Дому здравља актуелан је пројекат са хрватском фирмом "Супорт лајф" вредан готово милион евра за помоћ старим и болесним посебно у руралном подручју, у окивиру којег су ангажована три лекара и три медицинске сестре, набављена су два санитетска возила и уређаји за терен.

"Две године ће трајати овај пројекат и оно што је за нашу установу корисно, то је да након истека овог пројекта нашој установи остаје комплетна опрема и сем ова два санитетска возила ми ћемо добити два лаптоп рачунара и један портабилни ултразвучни апарат", каже докторка Јасмина Станковић, директорка Дома здравља Шабац.

У градској управи кажу да пројекти прекограничне сарадње осим финансијских имају и друге користи.

"Веома је важна размена искустава, све оно добро што имају неке друге локалне заједнице где можемо пре свега да стварамо велика пријатељства која остају након пројекта што јесте бенефит, али смо кроз ове пројекте показали да имамо капацитет да реализујемо европске пројекте", каже Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

У Шапцу, Европска унија инвестирала је 700.000 евра и у инфраструктурно опремање индустријске зоне, а 150.000 биће утрошено у реконструкцију Соколане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво