Извоз прокупчевих вина на више континената

У Топличком крају почела је берба аутохтоне сорте грожђа, прокупца, веома цењене због изузетно квалитетног вина које се од њега прави. У жељи да се домаћем и иностраном госту понуди нешто што је са ових простора, Прокупац се полако враћа и заузима све више површина на топличком виногорју, а држава је као подстицај обезбедила субвенције за садни материјал и опрему за прераду грожђа.

Виноградари у Топлици ове године могу се похвалити добрим родом прокупца. Ова, аутохтона сорта грожђа, веома је захтевна за узгој, али је вино које се од ње прави, првокласно.

„Беремо грожђе, водимо рачуна о свему, највише о хигијени, да нам буду чисте гајбице, да нам буде чисто све, да нема лишћа. Виноград је велики господин" каже Гордан Петровић, из села Горње Сварче.

„Прокупац није бујан, нема дебеле ластаре, сви наши ластари су танки, сви гроздови су уједначени, зрели. Малу родност имамо, можда једва килограм по чокоту", истиче Горан Тодић, из винарије "Доја".
Грожђе се некада у топличком крају гајило на више хиљада хектара. Данас тек на 500. Последње деценије у Топличком крају изграђене су 2 савремене винарије, које на трећини својих засада имају прокупац. Њему се враћају и индивидуални произвођачи, а држава субвенционише набавку садница и опреме за прераду грожђа.

"Прокупац добија неки свој стари сјај, враћа се и рачунам да ће за пар година да буде доминантан у Топличком округу", истиче Драган Гмијовић, из ПСС Блаце.

Подаци о томе да се Прокупац на овом подручју гајио од давнина, датирају још из доба Немањића, неки кажу још пре хиљаду година. 70-тих година прошлог векана на подручју Топлице, од свих засађених врста, 98 % чинио је Прокупац. Стварање нових засада Прокупца шанса су и за развој туризма у Топлици.

„Гости који долазе код нас путују широм света, пробају доста различитих вина, али ми смо срећни што можемо да им понудимо нешто као што је прокупац и увек су задовољни" каже Ратко Трифуновић, сомелијер.

Вино "Прокупац" већ је нашло пут до иностраног тржишта. Извози се у Америку, Европу, Бразил, Кину.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара