У Идвору постављена спомен плоча Михајлу Пупину

Поводом 165 година од рођења Михајла Пупина у Зрењанину је на кући која је била његово власништво откривена спомен плоча. И поред тога што је живео и радио у Америци, Пупин је након Првог светског рата био везан и за град на Бегеју.

Славни научник Михајло Пупин проглашен је за почасног грађанина Великог Бечкерека 1921. Потом је купио кућу на обали Бегеја коју је уступио сестри Персиди Олћан.

"Он је након тога често боравио у Зрењанину одржавајући приватне и пословне везе. Приватне са породицом, а пословне са штампаријом Милана Јефтића, која је била издавач првог српског превода његове аутобиографије "Са пашнкјака до научењака", прича Роберт Сабо, Удружење "Пупиново наслеђе".

Пупинова аутобиографија добила је савремено рухо. Уз текст приказане су и уметничке слике које је откупљивао Пупин и поклонио их Народном музеју. Бројни су разлози због којих у Србији Пупин треба чешће да се помиње, наводи аутор овог пројекта.

„Лабораторија за физику Мајкл Идворски Пупин из које је изашло 30 Нобеловаца и само је седморо њих добило и Пупинову медаљу, јер она је у Америци медаља за посебне националне заслуге. Према томе ми само постављамо Пупина на место где треба да буде", каже Мирослав Станковић, аутор пројекта за књигу

Туристичка организација Зрењанина лети организује вожње бродом Тамишем до Пупиновог родног села. Планирају да посетиоцима који дођу до Идвора покажу и Зрењанин.

"Видели би дивну Жупанијску палату у центру. Затим факултет Михајло Пупин. Можда би неко од њих који долазе дошао овде и уписао факултет", сматра Јарослав Стеванов, Туристичка организација Зрењанин.

На кући која је била власништво Михајла Пупина у Зрењанину откривена је спомен плоча, чије су постављање иницирали из Удружења грађана "Пупиново наслеђе".





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво