Октобар у знаку Паје Јовановића

Изложбом "Поглед изблиза. Атеље Паје Јовановића" наставља се циклус представљања "Великана у Врању", у Галерији Народног музеја. ове године обележава се 160 година од рођења познатог сликара.

Представник академског реализма, сликар који је живео скоро век, стварао у два века. Паја Јовановић рођен је пре 160 година у Вршцу, позната су његова дела са историјском тематиком и да је живео у многим европским градовима. Његов некадашњи атеље сада публика може да погледа изблиза.

 

"Овом изложбом смо хтели да реконструишемо ентеријер Јовановићевог бечког атељеа и да дочарамо атмосферу једне уметничке радионице. На изложби су заступљене Пајине слике, али и његови лични предмети", каже Исидора Савић, кустоскиња Музеја града Београда.

Тридесет два експоната - цртежи, скице, сликарски реквизити, индекс Ликовне академије у Бечу, бројне дипломе и награде. Јовановићев атеље одражава његову особеност, али и дух времена.

"На његовим сликама је на неки начин све што је традиција, историја српског народа, све оно што би требало да знамо кроз слику, која документује и архитектуру и живот", каже Властимир Стојановић Дубнички, ликовни уметник.

"Нико од њега није боље забележио величанствене моменте у историји српског народа, као што је и ово дело пред нама, импозантно дело, Крунисање цара Душана", сматра Саша Стаменковић, директор Народног музеја у Врању

 

 "Сав значај његовог стваралаштва не огледа се само у реалистичном приказу и детаљима, његовим делима су такође извор инспирација и дела његових саговорника, али и нових генерација", каже Слободан Миленковић, градоначелник Врања.

Изложба "Поглед изблиза. Атеље Паје Јовановића", траје до краја октобра, а реализују је Народни музеј из Врања и Музеј града Београда.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије