Мирис домаћег банатског хлеба

Жене из Банатског Новог Села код Панчева желе да сачувају традицију мешења домаћег хлеба, зато већ пет година организују манифестацију „Банатски хлеб". У овој вештини такмичиле су се чланице 17 удружења из околних места.

Хлеб је намирница која се сваког дана налази на нашој трпези, а онај домаћи враћа нас у прошлост и детињство и симболизује породична окупљања, када се живело спорије, у већој и чвршће повезаној заједници. Ту традицију на неки начин желе да очувају жене Новосељанке кроз манифестацију „Банатски хлеб".

 

„Некад се месило по 7-8 хлебова за целу недељу. Породице су биле бројније, није се месило сваки дан. Комов хлеб на пример може да стоји и 6 месеци. Он се пре мешења увече потопи у води и сутра ујутру, кад ускисне и пусти мехуриће, настави се са мешењем", прича Верица Текијашки из Црепаје.

Жене из различитих удружења месиле су хлеб по једноставној рецептури, само су користиле разне врсте брашна:пшенично, хељдино, ражано, спелтино. Онај традиционални, банатски, засечен је по средини, да му се дода „осмех".

„Хлеб домаћи је најквалитетнији, али пошто имамо све мање времена, лакше нам је да купимо. Домаћи је сигурно добар, зато ја препоручујем младим домаћицама да га с времена на време направе, стварно је једноставно", сматра Драгана Марић, из Долова.

 

Иако данас постоје електрични уређаји који омогућују лакше мешење хлеба, традиционалан начин доноси посебну атмосферу.

„Циљ нам је да се млади привуку, а њих морамо спојити са нечим што је новије, модерно, у свим сферама живота и свим сегментима. Тако се онда трудимо да кроз наша кулинарска умећа заинтересујемо младе", каже Снежана Баба, из Банатског Новог Села.

Осим хлеба, чланице удружења месиле су и друге слатке и слане посластице, а сваки штанд украшен је ручним радовима и деловима народних ношњи.



Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара