Зашто нема лесковачког ајвара на тржишту

Лесковачки ајвар је све траженији специјалитет. Његова рецептура и географско порекло су заштићени, производи се у газдинствима у малим количинама и не може да се нађе у тезгама супермаркета. Где завршава и како доћи до правог лесковачког ајвара?

Ајвар за добродошлицу, на столу сваке куће или ресторана у Лесковцу. Љут, нељут, млевен или цепкан, направљен по традиционалном рецепту. 

Прави га читав Балкан, али овај лесковачки је најчувенији, деликатес. Посебним га чине поднебље, земља, семе, рецепт. Без куртовке лесковачког ајвара нема.

„Може, али није добар, ово је квалитетна паприка кад се ољушти остаје дебела без капи воде“, објашњава Јелица Јовановић из Липовице.

Кад стигне са њива, важан је сваки корак. Мора да се пече на шпоретима на дрва и ручно припрема, тако налаже сертификација.

Око 5.000 тегли произведе се по домаћинству. Нико од чланова удружења „Лесковачки ајвар“ не жели да их повећа и поквари квалитет.

„Не знам да ли ћемо да задовољимо потребе домаћег тржишта зато што је потрошња велика, људи су коначно препознали квалитет домаћег лесковачког ајвара из Удружења“, каже Гордана Петровић, из удружења „Лесковачки ајвар“.

Директне наруџбине код произвођача, једини су начин да се дође до лесковачког бренда. На полицама радњи са обележјима удружења, ајвара нема јер се производи у малим количинама.

„Индустријска производња сигурно да не би одговарала квалитету који смо ми заштитили и да бисмо изашли на то велико тржиште, треба објединити што више тих газдинстава и наставити ту традиционалну производњу“, објашњава Горан Јовић, директор Привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ.

„Лесковачки ајвар и елаборат у Заводу за интелектуалну својину је јавно добро. Значи свако има право да дође до њега, свако има право да га чита и свако има право да производи, али мора да испуни одређене услове“, каже Стевица Марковић, председник Удружења „Лесковачки ајвар“.

Ајвар из кухиња лесковачких домаћина продаје се на пијацама широм Србије, као и у Лесковцу. Али, само обележена тегла са куртовком као заштитним знаком Удружења „Лесковачки ајвар“, гарантује јединствен квалитет и рецептуру.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара