Има још новца за нишке пољопривреднике

Више од 300 пољопривредника из Ниша добило је финансијску помоћ, након што су се пријавили на конкурс Града Ниша. Додељено је 40 милиона динара, а конкурс и даље траје јер је остало још новца.

Никола Капишић је дипломирани економиста који је егзистенцију пронашао у пчеларству. Уз субвенције Града од 80 одсто, овај млади пољопривредник купио је контејнер за селидбу кошница и опрему за врцање меда.

"Овај контејнер је значајан, јер не бих могао сам да селим те пчеле и никако не бих могао сам да издвојим средства за куповину ове опреме. Очекујем и повећање приноса јер могу да присуствујем на више пчелињих паша у току једне године", каже Никола Капишић из села Малче.

Управо је програм за младе пољопривреднике на овогодишњем конкурсу био и најтраженији. Атрактиван је и подстицај осигурања, па младе пољопривреднике Град субвенционише са 80 одсто вредности полисе.

"Највеће интересовање ове године било је за улагање у физичку имовину пољопривредних газдинстава, највећи број кошница се тражио ове године због развоја пчеларства и због нове фабрике која омогућава пласман сигуран што се тиче пчеларских производа. Такође је веома битно и улагање у саднице", наводи Саша Стојиљковић, секретар Секретаријата за пољопривреду Града Ниша.

Станојевићи из Лалинца, који имају двадесетак крава и баве се савременом производњом млека, ове године су уз субвенције купили две стеоне јунице, а подстицаје Града и раније су користили.

"Свако увећање броја грла фактички значи и повећање производње на једном озбиљном нивоу, тако да је и већа литража млека, боља цена", Милан Станојевић из села Лалинца.

Град је за субвенције издвојио 60 милиона динара, што је 20 одсто више него прошле године. До сада су подељени подстицаји у укупном износу око 40 милиона динара.

Како је остало још неискоришћених средстава, конкурс је отворен и даље и сада су актуелни програми за јесењу садњу. Иако је, према уговору, рок за исплату новца четири месеца, пољопривредницима се уплаћује у року од десет дана.

Град је издвојио и пет милиона динара за учешће од 90 одсто у санацији пластеника оштећених у невремену почетком августа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се