Ваљево: Вршај жита за дан школе

У Ваљевској пољопривредној школи уз најсавременије услове за рад, чувају и традицију. За дан школе, организован је вршај жита на стари традиционалан начин.

Вршај и мирис плеве под старом, давно заборављеном, вршалицом у школском дворишту, по први пут су доживели и осетили ђаци ваљевске пољопривредне школе, која обележава 96. година постојања.

 

"Ово први пут видим и мислим да је одлично да се покаже како се то некад радило, да гледамо ту стару културу нашег народа колико су се они у ствари мучили пре. Јако ми је драго што ми сад можемо као ђаци поред све ове модерне опреме и да видимо као некад", каже Милорад Обућински, ученик из Уба.

У најстаријој средњој пољопривредној школи у Србији, део традиције, преносе млађим генерацијама и на овај начин.

"Ми уводимо нове технологије у васпитно-образовни процес, али се ослањамо на традицију. Тако да смо хтели вршај на класичан начин уз помоћ вршалице, хтели смо да се стари подсете, а млађи да виде и да науче", каже Милан Гајић, директор Пољопривредне школе са домом ученика Ваљево.

Ђаци су имали прилику да виде како се некада радио један од најважнијих послова у селу, захваљујући, не само  школи, већ и Дарку Стојановићу који већ 4 године од заборава чува, старе пољпривредне машине и некадашње мобе.

"Четврта године код мене на имању, у селу организујем вршидбу као сто сам рекао са циљем да се заједно подсетимо, а ово је ове године други пут како вршемо", каже Дарко Стојановић, из села Лесковац Колубарски код Лазаревца.

Пољопривредна школа у Ваљеву, за скоро један век постојања, дала је велики допринос унапређењу пољопривреде овог краја и неговању традиције наших предака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се