Огревно дрво скупље него лане

Ужурбано теку припреме пред грејну сезону, топлане су спремне, а каква је ситуација на стовариштима, има ли довољно енергената и по којој цени се продаје огрев истраживале су колеге у више градова.

Са завршетком михољског лета убрзавају се припреме грађана за грејну сезону. У Зрењанину велики број домаћинстава прикључен је на систем даљинског грејања и природни гас. На огрева нема довољно, па корисници чекају на испоруку.

"Сваке године се грејемо на чврсто гориво. Мислим да још нисмо закаснили. Али могло је и мало раније", каже Ержебет Чордаш из Зрењанина.

"Интересовање је велико, а цене су отишле минимално у односу на прошлу годину. Ту око 200, 300 динара по просторном метру за огревно дрво", каже Клара Тошић, из дрваре "Тошић" у Зрењанину.

У Ужицу не постоји стовариште дрва и за око 15 хиљада домаћинстава са индивидуалним котларницама овај се енергент набавља у сопственим шумама или од препродаваца. За разлику од Ужица у Зрењанину је звук моторне тестере и услужно сечење дрва права реткост.

"Долази у цепаницама припремљено као ово, па онда ето има посла за нас колико има. Али дрваре све више практикују сечење и продају тако сеченог  дрвета", каже Миодраг Павловић, из Зрењанина.

Домаћинства у Топлици углавном као огрев користе дрва и током грејне сезоне у Прокупљу се потроши око 25 - 30 хиљада кубних метара огревног дрвета. Нешто мање користи се угаљ, а последњих година повећана је потрошња пелета.

"Тренутно имамо све врсте енергената и горива довољно на залихама. Успевамо у веома кратком року да свим купцима доставимо тражени емергент", каже Саша Кривокапић, "Огањ Плам" Краљево.

 

"Дрва која су исецкана, без обзира на цену, то је моја потреба и тако могу."

"Још у марту месецу сам припремио ја то на време, да после не мислим."

"Ове године на пелет. Први пут сада!", кажу неки од анкетираних грађана.

Слична је ситуација и у Краљеву, где се огрев продаје организовано и на рате.

"Редовно смо имали купце, јер смо давали синдикатима, поготово пензионим организацијама Краљева и Врњачке бање и синдикатима дистрибуције, водовода, чистоће ", наводи Милинко Максимовић, стовариште "Огрев" Краљево.

Све у свему, у Србији је огревно дрво нешто скупље него лане, а цене угља варирају. Колубарски или костолачки угаљ је 8 и по хиљада динара, Ужичани угаљ из Пљеваља плаћају око 11 и по хиљада динара по тони, док је Банату то 13 хиљада динара. Цена, последњих година све траженијег пелета је униформно од 22.000 до 27.000 динара по тони.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се