Како Блаце сваке јесени постане град младих

Сваког октобра, кад стигну студенти Блаце постане град младих. Почела је академска година за 500 нових бруцоша из Србије, Црне Горе и Македоније.

И ове јесени, доласком студената, Блаце оживи, јер се дуплира број становника. Осети се то у трговинама, кафићима, пекарама.

 

„Лепо је кад је пун град омладине."

„Оживи цео град, кафићи, продавнице, биоскоп."

„Дошли су нам студенти, па нам је некако све веселије и лепше. Сви смо срећни, има више посла", каже Зорица Врекић, радница у пекари.

За Јанка Митровића, ово је посебан дан - дипломирао је и с поносом својим колегама показује резултат свог рада.

„Не планирам овде да престанем. Планирам да наставим даље, специјалистичке, мастер, докторат, све док може, док не нађем посао у струци", каже Јанко Митровић из Блаца.

До дипломе ће ускоро доћи и Јанкове колеге које у Блацу похађају Академију пословних струковних студија Београд.

„Стекла сам нова пријатељства и јако сам задовољна, заиста. Решила сам да останем овде, да стекнем нова искуства, завршила сам баш то што сам хтела", каже Катарина Лазић, из Блаца.

„Живот у Блацу, и уопште школа овде, отвара нам неко ново поље за даљу нашу будућност, за могућност запослења у струци. Знам много колега који су због међународне сарадње отишли преко да раде", каже Сања Матић, из Крушевца.

У Блацу се собе за студенте издају по цени од 60 до 70 евра месечно. Многи станују у студентском дому који је нов и модерно опремљен.

„У дому смо сви као једна породица, слажемо се. Смештај нам је одличан и веома комфоран. Станарина у студентском дому је симболична, 1.430 динара", истиче Емилија Симијоновић, из Ниша.

„Ове године дочекујемо 62.генерацију студената одсека Блаце. На основне струковне студије уписујемо близу 500 студената који долазе из свих крајева наше земље, а на специјалистичке студије, тај број се креће негде око 100", каже др Снежана Михајлов, руководилац Академије пословних струковних студија Београд, одсек Блаце.

Блаце је најмања топличка општина која има близу шест хиљада становника и исто толико студената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се