Старији су већинско становништво

У планинским селима у Пчињском округу углавном живе стари и болесни људи. Помажу им деца која су због посла отишла у град, а повремено добијају и помоћ од локалних самоуправа. Најтеже им је зими када падне снег па су сви планински путеви завејани.

Живе сами или са супружницима, Стојана Анђелковић из Доњиног села код Сурдулице са болесном сестром проводи старачке дане. У град одлази само код лекара, за остале потребе очекује помоћ од деце.

"Ми стари тешко без дечије помоћи, мени треба да дође ћерка из Сурдулице да ми донесе лекове, да ми донесе хлеб пошто сада не могу да месим. Често и вода нестане, и лети је и тако и тако, а зима је катастрофа" каже Стојана Анђелковић, из Доњиног села код Сурдулице

Старопланинским селима у Пчињском округу најтеже је зими, тада тешко излазе из својих домаћинстава, а помоћ ретко стиже до њих."

"Никако зими, прво превоз нема, друго струја и она некада нестане, треће мало су становници овде. Шта можемо да очекујемо? Ако прођу нека кола овде да их зауставимо ће одемо у Сурдулицу или код лекара, да купи нешто, или било шта да изеде. Ако не има ту да си гладује и да седи" каже Иван Младеновић, из Доњиног села код Сурдулице.

Ретки су млађи који су остали на селу да брину о домаћинству и старим родитељима. Већина је отишла у град.

"Млади по свет кој настане ајт. Нема нико да брине о старима овде? Па нема, ретки случај кој да брине", каже Добринка Ђорђевић, из Мачкатице код Сурдулице

"Ја сам ту радио у селу стицајем околности неких двадесетпет година, ту остварујемо приходе и то је то" истиче Драган Ђорђевић из Мачкатице код Сурдулице.

Старима помажу држава и локалне самоуправе.

"Кроз фондове, Фонд за здравствену заштиту, Фонд за ретке болести, кроз Удружење грађана и ангажовање геронто домаћица, захваљујући ангажовању здравствених установа на територији општине Сурдулица, службе кућног лечења, ми смо у сталном контакту са старим људима" наглашава др Александра Поповић, председица Општине Сурдулица.

"Таква особа јесте наравно брига друштвене заједнце али је и брига породице, комшије, брига је јединице локалне самоуправе, брига је здравственог система и када се сви удружимо и дамо допринос за њих, онда ће свако мало комфора променити и сузити да би таквој особи било боље", истакла је др Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за демографију и популациону политику.

У Пчињском округу једини Дом за старе је у Сурдулици чији су капацитети стално попуњени. У Врању ради Прихватна станица која током зиме, збрињава старе људе из удаљених планинских села.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво