Здрави плодови старопланинских висоравни

У старопланинским селима све више људи се бави узгојем здраве хране, посебно кромпира, који одлично успева и на великим надморским висинама. Због добре цене и велике потражње многе породице обновиле су своја домаћинства и запуштене парцеле. Ове последње сунчане јесење дане користе за убирање летине.

У подножју старопланинских врхова, на хиљаду метара надморске висине, узгаја се познати Височки кромпир. Старопланинци кажу да је посебан укус оно што га издваја од осталих.

"Ја мислим да нема слађег кромпира од овог овде. Земља му годи. Ко год је пробао каже да у животу бољи кромпир није јео", истиче Александар Алексић, из села Брлога. Иако је година била сушна, породица Живадиновић је произвела скоро 20 тона кромпира. Ценом су задовољни.

"Потражња је толико велика, да имамо и четири пута виша кромпира могли би све да продамо. Из године у годину повећавамо површину засађену кромпиром" каже Миљан Живадиновић, из села Дојкинца.

Све више људи у старопланинским селима обнавља дедовину и производи органску здраву храну. То привлачи и велики број гостију.

"Туристи траже храну која је веома укусна, воле нетакнуту природу, водопаде, реке, природне лепоте. Воле нашу срдачност и гостољубивост", наглашава Ивица Вељковић, председник МЗ села Дојкинци.

"Туристи који долазе овде у све већем броју траже активан одмор, активно кретање, а уз то и квалитетну храну која је чиста и произведена далеко од загађивача", каже Драган Јовановић, Туристичка организација Пирот.

Производња здраве хране и развој туризма, кажу стручњаци, најбоља су шанса за оживљавање  опустелих старопланинских села. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво