У Опову фестивал лудаји у част

У Опову је одржан Лудаја фест, манифестација посвећена бундеви, коју у том месту већ годинама гаји 30-ак домаћинстава.

Повртари из Опова већ деценијама гаје лудаје, или домаће беле бундеве, а почетком јесени организују фестивал посвећен њима. Учесници су се такмичили за највећу и најслађу бундеву, а деца у забавним играма као што су котрљање лудаје и трка са колицима. Ту им је била потребна брзина и вештина.

 

"Наравно да је забавно кад дође пуно деце овде и кад се такмичимо. Надам се да ће бити нека медаља или пехар."

Бундева је веома здрава, пуна витамина других хранљивих састојака, а домаћице је користе када праве сокове, џемове, колаче и домаће пите. Право је умеће направити је са тегљеним корама.

„То се развлачи по читавом столу, полако се пуни филом, умотава и то је то. Није тешко, треба само пракса и љубав", каже Данијела Козловачки, из Удружења жена „Креатива" Сефкерин.

Ове године повртари не могу да се похвале добрим родом бундеве.

„Година је била испод просека. Нема веће бундеве од 25-26 кила, а пре је било и до 70-80. Ми то гајимо природно, без хемикалија, што би рекао народ: шта роди, роди", каже Вељко Јосић, председник Удружења повртара Опово.

Лудаја фест је једна од омиљених пољопривредно-туристичких манифестација, које се одржавају у општини Опово.

„Развој агро-туризма је битан сегмент у развоју наше локалне самоуправе. Данашња манифестација је само једна од активности и увод у Октобарске дане. Промовишемо традиционалне вредности, које смо можда заборавили", каже Зоран Тасић, председник Општине Опово.

Произвођаче бундеве сада чека складиштење и продаја на пијацама у околним градовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво