У Шљивовици шљива и друге љуте

Златиборско село Шљивовица било je домаћин најбољим произвођачима ракије из тог краја на 12. Шљивовичком сајму домаће ракије. Манифестација из године у годину привлачи све више произвођача, а само село једно је од 4 златиборска планинска села у којима број становника расте.

Стари казан за ракију, као што се некада давно радило у златиборским селима сасвим природно се уклопио у шљивовичку околину, а где би другде и било боље место за њега него у селу, које је име добило по националном пићу. Одмах поред и модернија верзија потврђује да традицију не заборављају, али прихватају и све новине. За добру шљивовицу рецепт је наизглед једноставан.

 

"Добар воћњак, на добром месту, изабраном, провереном, да је земљиште квалитетно, добра нега, одржавање, прскање, заштита, резидба тих нових сорти стенлејке и чачанке. Добра воља да се то ради, а ја волим то да радим, волим да печем, да купим шљиве, зато сам је и садио", каже Сретен Смиљанић произвођач из Љубиша.

Понека чашица ракије у овдашњим селима незаобилазна је за сваку прилику, па је има и у песмама и здравицама.

"Ој казане мој мили јаране, а табарко Јевросимо мајко, а ти лушо и срце и душо, а ракијо стара намигушо. Ко те пеко милионе стеко, ко те пио увек здраво био", каже Богосав Станковић, здравичар.

Окупљање у Шљивовици постало је нешто више од ракијаде.

"Из године у годину како је почео овај шљивовички сајам,квалитет производа је све бољи,не само у Шљивовици него и у мало ширем окружењу,а ове године 115 узорака на оцењивању говори о томе да је сајам прерастао у једну значајну и озбиљну манифестацију", каже Арсен Ђурић, заменик председника Општине Чајетина.

А уз ракију која је потекла из казана уклопила се и музика, између осталог, шљивовичког оркестра „Чудо".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво