Шта кажу лекари о вези душе и тела

Непријатни догађаји у животу утичу на расположење, а све то утиче на поремећеје у имунитету. Тиме се бави психонеуроимунологија релативно нова медицинска дисциплина која се бави изучавањем везе између душе и тела. То је и главна тема националног конгреса неуролога који се одржава у Нишу.

Да све иде из главе, како би наш народ рекао, сагласни су и еминентни стручњаци окупљени у Нишу. Неролози кажу да је мозак човека са 11 милијарди неурона средиште свих средишта.

"Све што се дешава у спољашњем свету, све што се дешава у нашем унутрашњем свету, све што се дешава и као физиолошко све што се дешава и као патолошко пролази кроз раскрсницу, велику раскрсницу која се зове мозак и сав наш одговор је одговор на нешто", каже професор др Ранко Раичевић, председник Друштва неуролога Србије.

Испитивања показују и да оптимисти живе дуже од песмиста, а они који се више смеју чак 30 посто дуже.

"Причаћемо о смеху, причаћемо о љубави, причаћемо о емпатији причаћемо о томе каква је осовина мозак црева и чини ми се да ћемо на тај начин отворити бројна питања", каже професор др Мирослава Живковић, председница организационог одбора Конгреса.

Мултидисциплинардни приступ пацијенту је потреба савремене медицине, али и човека.

"Мене ужасава као клиничара када ми неко од млађих колега каже пацијент на кревету број 9, тај пацијент има име и презиме, има своју историју, има своје теме има, своју децу, има своје пријатеље има своју кафану", наводи професор др Ранко Раичевић

"Да пацијенте сагледавамо у потпуности, да не правимо разлику између појединих аспеката, него да третманом терапијским саме болести подједнако водимо рачуна и о психичком аспекту и о социјалном аспекту самог пацијента", наводи доцент др Срђан Љубисављевић из Клинике за неурологију у Нишу.

Неуролози истичу да се уз лекова до излечења може се стићи уз осмех и уопште позитивнији однос према животу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара