Са петстотина потписа млади Власотинчанин у светском друштву

Двадесетједногодишњи студент Јован Станковић из Власотинца има необичан хоби. Сакупља аутограме познатих личности. За кратко време направио је вредну збирку. Недавно је постао најмлађи члан светског друштва филографа.

Са поласком у школу буди се и жеља да научи све о старом новцу. Нумизматика је био први Јованов хоби. Новчанице је пре 6 година заменио аутограмима познатих личности. Тајне филографије открио му је Негослав Точиловац, дипломата и највећи српски филограф. Драгоцен је био сваки сусрет са њим.

"Након Милорада Рајчевића и њега мени је част, обавеза, задовољство да настављам њихов пут", каже Јован Станковић, филограф.

У Јовановој колекцији је 500 потписа државника, научника, књижевника, спортиста. На фотографијама, документима, указима, многи и са посветом.

"Видео сам да је некако најпривлачније због историје, због државе, да се сачува од заборава сакупљање управо аутограма државника", додаје Јован Станковић.

Аутограме добија лично али и поштом. Брижљиво чува писма из Бакингемске палате, Аустралије, Турске, Америке. Има их на стотине из целог света. Ово му је најдраже.

"Ја гледам сандуче. Не могу да верујем, отворим, ту пише Матија Бећковић. Руком написано писмо у облику песме", каже Јован Станковић.

Обећање које је Јован дао Точиловцу недавно је испунио.Основао је друштво филографа Србије са жељом да окупи што више младих колекционара и да унапреди овај хоби.

"Хоби стално тера на размишљање, на трагање, стално тера на нове циљеве, на нове путеве, на остварењу истих", каже Станковић.

На Правном факултету ређа високе оцене. Много енергије и знања улаже и у рад чак 15 омладинских организација. Говори 4 језика, пише поезију и афоризме. Нада се да ће ускоро издати и књигу са аутограмима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво