Чаробно руно пред Новопазарцима

У новопазарском музеју Рас организована је радионица под називом Чаробно руно намењена деци од 12 до 14 година као и малишани ометени у развоју. Они ће током радионица које ће трајати пет дана научити технику пустовања вуне и тако исказати своју креативност и реализовати идеје.

Уз мало добре воље, маште и спретних дечијих руку које вуну заиста претварају у чаробно руно настају занимљиви предмети и играчке.

"Овамо су ме упутиле моје наставнице с којим радим своје слике и цртам и мене је заинтересовало како се ради са вуном, сад желим да направим један новчаник."

"Направила сам патофницу за мог пса Рекса, по његовој је мери и надам се да ће му помоћи".

"Ја сам направила корпицу за цвеће. Може да послужи и за бомбоне."

Иако је традиција израде предмета од вуне, било да су у питању одевни предмети, ћилими, торбе или покривачи, у новопазарском крају дуга вековима, све је мањи број жена које познају технике старог заната.

"Циљ ове радионице је дружење и инклузија,  промовисање и очување културног, нематеријалног културног наслеђа овог краја односно пустовања вуне. То је једна једноставна метода у којој се користи вуна, топла вода и сапун. И деца стављају слој по слој вуне између којих иде вода и сапун и праве различите облике и играчке", каже Семина Ђерлек, етнолог и виши кустос у Музеју Рас у Новом Пазару.

Пројекат Чаробно руно подржало је Министарство културе и информисања. Реч је о инклузивним радионицама у којима учествују и чланови центра за аутизам и развојне сметње у Новом Пазару.

"Наше прво појављивање и отварање је било у Музеју имали смо изложбу црно-белих фотографија деце из спектра аутизма и развојијних сметњи. Тако да смо некако везани за ово место и на другачији начин", каже Азра Црновршанин, председница Центра за аутизам и развојне сметње "КОД" у Новом Пазару.

Прилику да савладају тајне Чаробног руна током пет дана у радионици имаће више од осамдесет малишана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво