Мачвански ратари очекују богату бербу кукуруза

Први дан јесени у Мачви у знаку је бербе кукуруза која је ове године почела нешто раније. Иако је просечан род на нивоу прошлогодишњег, на појединим парцелама принос је изнад очекивања.

Богата берба ове јесени на кукурузним пољима породице Бурмазевић у Дреновцу. На 14 хектара, од укупно 50 које обрађују, принос је од 10 до чак 12 тона зрна по хектара, све захваљујући, како кажу добрим хибридима, правовременој обради земљишта и посвећености послу.

"Већи део остављамо и складиштимо за стоку. Имамо доста бикова, 55 комада у тову. 12 вагона остављамо, а вишак продајемо за гориво да успешно завршимо сезону", каже Дејан Бурмазевић, из Дреновца код Шапца.

Добру летину, Бурмазевићи кажу да имају и захваљујући новој механизацији коју су обновили уз помоћ државе.

"Пре две године добили смо нов трактор, као што видите, бескаматно. Искористили смо , камату је Министарство плаћало. На три године смо узели, али пре рока смо отплатили, за две године и сада у плану нам је још један", наводи Дејан.

Да се берба заврши на време, и зрно ускладишти пре кише, по традицији, у мачванским двориштима солидарне су комшије.

"Време је повољно, принос је солидан. Све што је пшеница подбацила, кукуруз је надокнадио, то је то и задовољни смо", каже Душан Павловић, из Дреновца.

За разлику од овог домаћинства, на укупно 64 хиљаде хектара у шабачком крају, просечан род кукуруза је 7 тона по хектару. Стручњаци кажу да су очекивали више, али да је вегетацију и наливање зрна ове сезоне успорио недостатак падавина.

"Услед тих високих температура па чак и топлотних удара, појаве јаких ветрова који су заједно утицали да се принос смањи на нашим парцелама", објашњава Светлана Златарић из ПСС Шабац.

У шабачком крају кукуруз је обран тек на четвртини парцела. Уколико не буде много кише, процењује се да ће овај важан посао бити завршен до првих дана октобра, како би и сетва стрних жита почела на време.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво