Пред Крагујевчанима изложба "Трансформација ствраности"

Изложба под називом "Трансформација стварности" сликара Милана Пантелића, отворена је 20. септембра у простору мултимедијалне галерије "Артиум" у Крагујевцу. Ову несвакидашњу изложбу је пратио и перформанс и "а капела" концерт.

Изложба "Трансформација стварности" је нешто што су Крагујевчани први пут могли да виде у свом граду.

Мотив на сликама су увек људи и њихова егзистенција, слике мушких портрета негде у заробљеној стварности.

У времену модерне технологије, сликар користи папир, најлон и траке, испод којих се крију лица, који не умањују да се у тренутку чине живим сликама са покретима лица.

Сликар Милан Пантелић каже да саму тематику обрађује сигурно четири године: "Прва интересовања су дошла кроз проучавање савременог друштва, саме постмодерне уметности. Размишљам о потрошачком друштву и проблематици човека и његове егзистенције у друштву."

Тринаест уметнина на којима су су реалистични људи, без осмеха, уздржани, одабрани насумично, са продорним погледом који нас двојако прати - и из таме и са светла, у зависности од приказане атмосфере.

"Очи које се крију испод њих појачавају осећај непријатности и као да нас терају да се освестимо", написала је о сликама Маја Живановић новинарка и ликовни критичар.

"Може колико год ово изгледало страшно да буде било ко од нас зато што се ми не питамо свакодневно да ли ми заиста носимо маске и показујемо своја права осећања. Уметник је тај који треба то да прилагоди, поједностави и објасни обичном човеку, да је уметност заиста за сваког човека", сматра Маја Живановић.

На изложби, несвакидашњи перформанс у постављеној слици, а могло је да се ужива уз музику "а капела" концерта . Организатори у галерији "Артиум" желе да једном месечно, приуште крагујевачкој публици несвакидашње догађаје.

"Наша намера и циљ је да имамо савремен, другачији приступ самом отварању изложби на несвакидашњи начин, како се то изводило или изводи. Желимо да укључимо самог уметника да учествује активно у самом перформансу", каже Невена Костић директорка "Артиум галерије".

Уметник својим ликовима облепљује лица тракама и новинама, стварајући општу слику, односно стање друштва у коме се налазимо. а порука његовог стваралаштва је јасна - маску може да носи свако од нас, прикривајући тако права осећања. У овој заиста несвакидашњој изложби Крагујевчани ће моћи да уживају наредних десет дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво