"Златни пуж" у Врању

Врање је у знаку анимације. Школа анимираног филма организовала је Шести светски дечји фестивал "Златни пуж". Из 80 земаља стигло је више од хиљаду филмова. Биће приказано 76 одабраних, а организоване су и радионице.

Тема радионице је озонски омотач, актуелна, у сусрет светском дану заштите омотача. Пред полазницима задатак, уочавање проблема и проналажење решења, и све то у свету анимације.

‚‚Почели смо да радимо на две слике, то су узрок и последица, како да заштитимо озонски омотач, први пут сам у Србији и овде је природа заиста лепа", каже Никита, из Израела.

Лана Милановић, из Врања наводи: ‚‚Озонски омотач ми смо загадили и сад треба да га поправимо, зато треба да више садимо дрвеће и да не загађујемо."

‚‚Кроз 16 фаза нацртаће шта желе, како да реше проблем, и када се то заврши изгледаће као да се све помера, креће", каже Татјана Вохмецева, мастер клас радионица.

Гости су млади и искусни аниматори из Србије и света, да нешто науче, поделе знања и искуства.

‚‚Да они сами виде тај нови начин, другачији приступ у изради анимираних филмова, док је принцип стандардни, радимо класичну ручну анимацију", каже Мирослав Ђерић, директор Фестивала.

‚‚Има много више филмова који се тичу екологије, највише је еколошких тема, затим о односима међу људима и неких онако искрених личних прича", наводи Снежана Трајковић, из ШАФ-а.

Шести фестивал анимираног филма, Златни пуж, траје до 13. септембра, биће приказано 76 филмова, има колажа, експертименталних, лутка филма, најбољи ће бити и награђени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво