Фестивал трубе у Кучеву

Мирослав Матушић прославио је својом трубом влашку музику. Од њега су многи учили, а његове мелодије, попут кола "Бродичанка", и даље радо изводе многи трубачки оркестри. Њему је посвећен и Фестивал трубе који се у Кучеву одржава по 14. пут.

Трубе су одзвањале Кучевом по четрнаести пут у част великана овог инструмента Мирослава Милета Матушића. Легендарном трубачу Источне Србије, од кога су многи садашњи мајстори учили, И на кога се И даље угледају, родно Кучеву одужило се фестивалом који носи његово име.

"Мислим да је требало много раније да се тај фестивал трубе одржи у нашем граду и нашој општини, међутим, ево, никад није касно, већ четрнаести пут ми то радимо и из године у годину нам је фестивал све бољи и бољи", каже Владимир Стојановић председник општине Кучево.

Осам трубачких оркестара у такмичарском делу имало је обавезу да одсвира једну мелодију Милета Матушића. Иако је реч о врсним инструменталистима, то ипак није лако.

"Влашка музика, Милетова труба се разликовала од давнина, јер је он био мајстор врхунски, кога је тешко било скинути или копирати његову музику", наводи Бојан Крстић, из Владичиног Хана.

"Он кад је био у Бечу мени је показао само трилере. И рекао овако, каже: Да си дошао од малена код мене ја бих направио од тебе другог Милета Матушића. Јер имаш све у глави, али ниси знао да дођеш. Тада није било овако да се иде код једног, другог.", сећа се Љубодраг Радуловић из Неготина.

Миле Матушић на жалост иза себе нема велику дискографску заоставштину. Само један албум и неколико сингл плоча. Али, звук његове трубе се памти.

"Па и дан данас у нашим крајевима, што Пожега, што Ужице, свирају се мелодије од Мирослава Матушића. И то су баш лепе овако мелодије и композиције и врло драго нам је да одсвирамо тако његову песму", каже Марко Трнавац из Пожеге.

Фестивал "Труба Милета Матушића" називају и Гучом источне Србије. Али, сам Матушић никада се у Гучи није такмичио. Наступао је само као гост. Свирао је са чувеним оркестром Мије Крњевца, а затим са оркестром који су чинила његова деца. Умро је 1991. у 66. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво