Први новац из ИПАРД-а за берач вишања

Драгиша Ковачевић из Стејановаца код Руме први је пољопривредник у Србији који је добио решење о исплати новца из ИПАРД-а. Овај воћар, купио је берач вишања, који ће му олакшати производњу и смањити трошкове.

На плантажи од шест хектара, облачинска вишњу Драгиша Ковачевић ове године браће помоћу самоходног берача домаће производње. Нову машину платио је око педесет хиљада евра, а 60 одсто уложеног новца, враћено му је из претприступних фондова.

„Аплицирао сам у јануару 2018. У ових годину дана имао сам пет контрола, које нису нешто много захтевне. Ја сам презадовољан, ништа то није нешто што је неоствариво, недостижно”, каже Драгиша Ковачевић из Стејановаца.

Нова опрема, машине и објекти, сан су сваког српског пољопривредника. У оквиру ИПАРД-а, ове године биће отворена четири конкурса.

„Ово су прве паре европске које српски пољоприведници, уопште грађани Србије добијају директрно у руке. До сада је то ишло преко институција у инфракструктуре, а ово је сада оно што може да се пипне, на лицу места”, наводи министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

„На плантажи Ковачевића, он је показао да може да се аплицира, и да може да се добије подстицај, и да са овим тресачем и берачем, који је купио може да унапреди и да направи уштеду у својој производњи”, каже Слађан Манчић, председник Општине Рума.

Из претприступних фондова, пољопривредницима је намењено 175 милиона евра.

„То је бесповратна помоћ која ЕУ додеље. Процедура јесте сложена, али разлог томе је што ЕУ жели буде сигурна, да постојећим прцедурама се обезбеди транспарентност и да новац заиста стигне ономе коме је намењен”, објашњава Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Највеће интересовање пољопривредника владало је за куповину новог трактора. Ових дана, Управа за аграрна плаћања уручила је више од 150 решења за одобрење тог пројекта. Новца неће бити за све који су конкурисали, али ће, како сазнајемо, ове године бити отворен још један конкурс за ту намену.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво