Зрењанину потребно више станова и грађевинаца

Долазак страних инвеститора у Зрењанин и отварање нових радних места подстакли су станоградњу и промет некретнина. Нове вишеспратнице ничу у свим деловима града.

У првој градској зони ових дана се чисти терен и постављају темељи за будући блок од две стотине станова, а са друге стране завршавају се радови на пет вишеспратница. Потражња станова у овом тренутку далеко је већа од понуде.

„Потражња за становима повећана је за двадесет - тридесет процената”, истиче Маја Илић, из Агенције за некретнине. „Главни разлози су повољни кредити банака који су сада изузетно добри. Наши клијенти који су углавном млађи брачни парови одлучују се да подигну стамбени кредит и да купе некретнину где им је рата кредита приближно слична као и закупнина.”

Темпо градње диктирају локалне грађевинске фирме које квадратни метар нових станова продају за 820-850 евра, док је у старијим зградама цена од 400 до 600 евра.

Потражња премашује могућности градитеља, каже дипл. инж. Небојша Максимовић, технички руководилац „Максимовић градње”:

„Годишње направимо тридесетак станова, могли бисмо и више, међутим проблем је пронаћи стручне раднике за изградњу таквих објеката.”

У Привредној комори Зрењанина одлучни су да реше проблем радне снаге.

Предраг Станков, председник Привредне коморе Зрењанин каже да су у последњих месец дана у сталном контакту са свим грађевинским предузећима из Средњобанатског управног округа:

„Имамо проблем пре свега занатлија који се баве грађевинарством. Управо добијамо информације у Регионалној привредној комори у Зрењанину свих тих грађевинских фирми који су занати неопходни, којих нема довољно и на основу тога шаљемо Министарству просвете наш предлог за те занате и у школској 2019-2020. години. Ми већ очекујемо да се отворе дуални смерови у образовању у грађевинској школи за занате који су потребни.”

У припреми је и блок зграда за раднике из Кине који ће у Зрењанину радити највећу инвестицију у Србији од скоро милијарду долара - фабрику пнеуматика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво