Славски колач краси лесковачкe трпезe

Уз Светог Николу, Аранђеловдан се највише слави у Лесковцу. Свечано је у домовима, на трпези уз свећу, жито, вино и славски колач.

У народу га називају и хлебом живота. Од мешења до украшавања. То је посебан ритуал, радост за све укућуне најпре за домаћицу која спрема славски колач. Од пшеничног брашна обавезно са освећеном водом.

"Када тесто сташе морамо да га премесимо бар 2/3 пута. Значи најмање нам треба 4 сата за један славски колач. Кад се испече стављају се фигурице или шаре", каже Љубинка Аризановић, из Лесковца.

Неким домаћицама је последњих година ипак лакше и брже да га наруче и купе у пекари. Упаковани по цени 250 динара спремни су за трпезу.

"Расте продаја колача славских. Ове године за светог Аранђела имамо 550, за Светог Николу је много већи број", истиче Татјана Станковић, пекарка из Лесковца.

На славском колачу су украси који симболизују радост, срећу, плодност, слогу. То је дар који приносимо у славу Господу и у част светитељу.

"Из тог разлога се славски колач меси искључиво у дому славара,у дому верника који прославља крсну славу.Искључиво се меси од освећене водице и брашна", поручује протојереј Дејан Станковић.

О крсној слави којом се уз посебне обреде и гозбу прославља светитељ учи се од малих ногу. Са радошћу деца помажу у припремању колача.

Колач се прелива вином да дом одише миром, животом, здрављем и срећом. Тако ће многи домаћини у кругу породице и пријатеља обележити Аранђеловдан, славу која је честа у лесковачком крају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво