Параглајдинг у Дивцима

Аеро-клуб Ваљево, основан 1933. године, на спортском аеродрому у Дивцима негује неколико дисциплина: моторно летење, падобранство, једриличарство и моделарство, а однедавно и параглајдинг.

Погодна места за полетање праглајдера надомак Ваљева љубитељи летења истичу као предност за развој најмлађег ваздухопловног спорта. У Аероклубу Ваљево ова дисциплина је у повоју.

Зеид Енетах из Аеро-клуба Ваљево каже да постоји једна група од њих шест параглајдериста-пилота који се тиме активно баве: "Летимо кад год нам време то дозвољава и, просто онако некако, спонтано смо се окупили и све нас веже љубав према летењу."

Спортски аеродром у Дивцима има добре услове за моторно летење, падобранство, једриличарство и моделарство. А Аероклуб Ваљево намерава да развија и параглајдинг и организује обуку уз подршку искустних колега из Београда.

"Има пуно лиценцираних тандем-пилота, пилоти параглајдера који су овлашћени и могу да лете са путницима. Значи, ако ништа не знате о летењу, само да се затрчите низ брдо, можете да уживате у чарима овог спорта", каже Зоран Петровић, инструктор параглајдинга.

Ветерани, који су деценијама искуство преносили млађим колегама у Аероклубу Ваљево, наглашавају да је неговање подмлатка у атрактивним дисциплинама битно за будућност ваздухопловства.

Мирослав Исаковић, пилот у пензији каже: „Нама кадар фали, млади људи, и нама је основно да се у аероклубовима обнови делатност, од моделарства и једриличарства и даље. Јер из те базе стичемо кадрове, не само пилоте, него инжењера, техничара, метеоролога, али они су ваздухопловци, а то држи авијацију, а авијација тражи ентузијазам."

На промовисању параглајдинга у Дивцима учествовали су параглајдеристи из неколико српских клубова. Начин да се вину у висине било је специјално витло. Заинтересована публика дружећи се са искусним летачима сазнала је да су њихове такмичарске дисциплине: прелет, акробације и прецизно слетање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво