Обнова Ђурђевих ступова при крају

Вишедеценијска обнова манастира Ђурђеви ступови у Новом Пазару који се налази на Листи светске културне баштине, приводи се крају. Манастир који је Стефан Немања подигао 1171. године, оживео је - после три века у рушевинама.

Акцију "Подигнимо ступове, обновимо себе" подржали су осим државе, бројни спортисти, уметници, верници, донатори, пријатељи манастира широм света. Међутим, очекивања верника нису сасвим испуњена, јер је обустављена изградња кула.

Иако је прошло више од шест година од када је на препоруку УНЕСКЛА обустављено зидање кула на Ђурђевим ступовима, верници и братство манастира не губе наду да ће при завршетку обнове задужбине Стефана Немање и оне бити изграђене. Високе куле -ступови по којима је манастир добио име, по предању су некада биле симбол Немањине моћи.

"Надамо се да ће у потпуном сјају да засветли када се куле буду изградиле и он ће заиста бити оно што је увек био", кажу посетиоци.

Пошто су Ђурђеви ступови под заштитом Унеска, Србија се потписивањем Конвенције о заштити светске природне и културне баштине, обавезала да поштује основне постулате и критеријуме на основу којих је добро уписано у на светску листу, као и на очување аутентичности и универзалне вредности.

"Мишљење мисије УНЕСКА која је боравила овде 2009. године је да се у читавом комплексу не би даље више ништа радити. Што се тиче саме цркве, грађевински стручњаци, наши такође сматрају да је ово максималан степен обнове и да апсолутно никаква даља обнова на бази идеалних реконструкција, не би била могућа", објашњава Марина Нешковић, из Републичког завода за зштиту споменика Србије.

У допису РТС-у, Министарство културе и информисања наводи да целокупна обнова и реконструкција кула није научно утемељена и да не постоје релевантни подаци на основу којих би биле обновљене у пуној висини, те да би сваки покушај био у супротности са основним принципима заштите, конзервације и рестаурације споменика културе, што су потврдиле и саветодавне мисије УНЕСКА 2009. и 2012. године.

"Са кулама или без кула, манастир Ђурђеви ступови су пре свега у богослужбеној функцији као и црква. Стекли су се услови за неометан литургијски живот. Део конака је обновљен. Што се тиче саме архитектуре и самих ступова, то препустамо струци - како струка буде одлучила, тако ће и бити, а препуштамо и нашим молитвама, Богу и светом Георгију. Ми би смо волели, ми се надамо, ми желимо и верни народ и ми"; поручује отац Гаврило, игуман манастира Ђурђеви ступови у Новом Пазару.

Обнова манастира се наставља. До краја године планиран је завршетак радова на уређењу и презентацији манастирског комплекса, као и пешачких стаза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво