Позориште лебанске Гимназије најбоље у Србији

Гимназија у Лебану трећу годину заредом има и најбоље гимназијско позориште у Србији. На крају школске године њене глумце очекују два наступа у земљи, а потом ће Србију представљати у Црној Гори и у Босни и Херцеговини.

Непрекидно изложени погледима великана светске и српске књижевности идеје навиру. Зналачке, свеже. Само тако се постаје и остаје најбољи. Позоришна дружина лебанске Гимназије хрли на свако окупљање.

"Договарамо који ћемо текст радити, онај текст који њих инспирише, подстиче и онај који им омогућава да проговоре о болима и патњама који су унутар њих, као и радостима које младост и детињство носе са собом", каже њихов професор књижевности Душан Благојевић.

После Нушића и Орвела, ево Јасмине Петровић. Осетили су проблеме, боли, патње своје доби, неминовну борбу за тренутак светлости. Проживљено на сцени донело је комаду "Све је у реду" признање најбоље представе гимназијских театара у Србији.

"Треба околина да реагује на те проблеме", истиче Теодора Срећковић, ученица другог разреда Гимназије, "хоћемо да кажемо да нико не треба да ћути о својим проблемима већ да треба те проблеме да поделимо са другима", каже .

Улазница за ово позориште није књижица Гимназије. На даске доводи љубав и жар према глуми, оне их остављују и после стицања факултетских диплома.

"Волим да играм, волим позориште", каже Никола Стошић, "иначе се бавим професионално глумом, али са њима волим да радим."

Посвећеност својствена професионалним глумцима, али атмосфера топла, вршњачка. Професор је овде један од њих, вођа који даје смернице, а у ствари је и редитељ, драматург, сценограф, костимограф.

Да ли је ту тајна успеха који траје?

"Душан је стварно један сјајан човек и професор који нас је много тога научио и мене лично", каже Братислав Здравковић, ученик другог разреда Гимназије, "много сам напредовао кроз његов рад и кроз његова предавања. Стварно је човек инспиративан и зна а извуче максимум."

Тајна је у младим људима, у енергији коју поседују", наглашава Душан Благојевић:

"То је неисцрпна енергија, машта, креативност која се заправо буди кроз театар."

Остављамо их на сцени Дома културе у Лебану. Нема много времена. Пред њима је 60. републички фестивал аматерских позоришта у Кули, па Београд, Котор, Сарајево. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво