"Кумов белег" - споменик о коме се мало зна

У Шапцу, чак и на таблама са именом улице постоје кратке историјске белешке. Али, постоје споменици о којима се мало, или готово ништа не зна. Међу њима је "Кумов белег" који је ових дана очистио један шабачки пензионер.

Овај необичан споменик на самом тротоару у Улици Анте Богићевића у Шапцу сведок је догађаја од пре два века. Коме је посвећен необичан камен који пролазници често заобилазе, многи не знају, чак ни станари ове улице.

"Не знам ништа", каже један пролазник.

"Кажу да је поводом убиства за време Карађорђа, да је убијен његов кум", каже други.

"То је споменик из времена Турака", додаје трећи.

За споменик који Шапчани зову "Кумов  белег"  пензионер, Ратимир  Мића Николић, чуо је још у детињству. Да га сачува од зуба времена, очистио га је и заштитио, као и бројне историјске плоче и бисте у граду.

"Да би трајало, мора да се одржава. Имао сам прилику и да споменик Станковић Андолији поправим, и многе бисте  у граду, Жики Поповићу, Вери Благојевић", каже Ратимир Мића Николић, пензионер из Шапца.

Чији је ово белег који датира из 1820. по предању, постоји неколико верзија. По једној, ово је место на којем је због преваре кум убио кума, а по другој стриц синовца.

Историчари кажу да прича почиње из једне кафане на Баиру где је група пијаних Турака уговарала атентат на Јеврема Обреновића. Те речи стигле су до главног полицајца тога доба Марка Штитарца који је својим момцима наредио да сваки од њих убије по једног Турчина и закопа га. Међутим, Марков синовац сажали се на своју жртву и пусти младог атентатора, и уместо њега у гроб закопа  кладу.

Ништа се не би догодило да се после тога млади Турчин није похвалио да је једини остао жив. То је разбесело Марка Штитарца који је  наредио да се провере гробови убијених.

"Откопају они и нађу кладу. И рече синовцу: "Сад ћеш уместо ове кладе бити ти!" извади пиштољ-кубуру и на лицу места убије свог рођеног синовца и закопа га на то место", каже Светланка Миутиновић, кустос и историчар Народног музеја у Шапцу.

Да би овај споменик  требало  боље обележити, сагласни су многи Шапчани, јер је везан за доба Јеврема Обреновића, када је овај град предњачио и по новинама и дометима у свим областима живота.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара