Предејане - место са богатом традицијом

На путу за Грчку кроз Грделичку клисуру многи се зауставе у Предејанима због истоименог мотела. Мало је оних који знају да је та варошица некада била општински центар са великим железничким чвориштем и место са богатом традицијом.

Некада раскрсница путева са великом железничком станицом коју нису заобилазили богати трговци општински центар у којем се снабдевало становништво Црнотравских махала ваздушна бања за коју су знали чланови краљевске породице. Предејане. Старији мештани памте и не заборављају.

"Лепо се живело фино се живело. Било је стварно лепо за живот људи су лепо живели радили имали су све", каже Миле Илић, Предејане.

Предејане данас има око 1.200 становника. У летњем периоду место оживи.  За разлику од великих туристичких центара Предејане нуди нешто друго.

"Јако мирно лепо место доста природе чист ваздух просто опуштена атмосфера у Предејану Милош Цакић, Предејане.

Становници Предејана изузетно су поносни на своју традицију. Њихова црква посвећена је светом Архангелу Гаврилу. Скоро десет година трајала је обнова ове светиње.

"Црква Светог Архангела Гаврила направљена је 1871. године. Према нашем сазнању ово је друга реконструкција која је кренула 2008. године и завршили смо је после девет година на Петровдан и ту ваљда има неке симболике", каже Драган Савић, Предејане.

У наредном периоду овде планирају и обнову овог споменика подигнутог у знак сећања на страдале у Првом и Другом светском рату, а недавно су обновили и споменик храбрј Шкотској болничарки Виолет Фрејзер.

"Прошла је Албанију и вратила се назад и умрла је у Предејану сахрањена је 19. године", каже Драган Савић, Предејане.

Поносни на своју прошлост мирно и тихо живе људи у Предејану. О проблемима које праве тешке машине због несносне буке и велике прашине коју наносе нерадо говоре о здравственој заштити која је у ово време сведена на минимум такодје. Јер Предејане није само мотел који једини овде ради и представља жилу куцавицу за читав крај. Предејане је варош са богатом традицијом која мора да има бољу будућност.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије