У прокупачком крају подижу се виногради

У прокупачком селу Гојиновцу ових дана се на петнаест хектара подижу виногради. Уз постојећих 35 хектара, топлички крај враћа се на виноградарску мапу Србије, са које је готово нестао претходних деценија.

На плодним гојиновачким брежуљцима, који су до недавно били прекривени шибљем и коровом, већ данима неколико екипа радника сади лозне калемове најпознатијих домаћих и иностарних сорти грожђа. Кажу да иако посао није баш лак, свака могућност да се ради и заради у близини својих домова, добро дође.

"Много значи да се упослимо, да имамо шта да радимо. Много је људи без посла, а имамо породице, треба да се живи", каже Љубиша Ђорђевић из Гојиновца.

Највеће површине у новим виноградима, више од две трећине, заузеће стара, аутохтона сорта прокупац, која се тиме на велика врата враћа у своју постојбину.

"Тежимо да нам то буде један бренд, наш домаћи. Како свака земља или подручје форсира нешто своје, тако и ми желимо нешто наше, аутохтоно", каже Драган Ковачевић, предузеће "Топлички виногради" Гојиновац.

Од неколико хиљада хектара винограда шездесетих година прошлог века, топлички крај је сада спао на само стотинак. Прекретница у поновном оживљавању ове производње почела је пре десетак година, управо у Гојиновцу, где је у међувремену изграђена и винарија.

"Ово је један велики подухват, јер немамо такву ситуацију у другим виногорјима у Србији, да се подижу овако велике површине под виновом лозом. Мислим да су они будући стожер и окупиће и друге људе, да и они крену са осавремењавањем и подизањем нових засада", каже проф. др Братислав Ћирковић, професор виноградарства.

"Планирамо и даље да ширимо засаде, до неких 100 до150 хектара, претежно сорте прокупац, али и других", каже Драган Ковачевић, предузеће "Топлички виногради" Гојиновац.

Нови засади винове лозе као и квалитетна вина у највећој винарији на Балкану, одлична су основа за даљи развој винског туризма, који ће праве обрисе добити изградњом смештајних капацитета, који се планирају наредних година.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво