Jадовнички ултрамаратон

Протеклог викенда на Јадовнику крај Пријепоља одржан је Први јадовнички ултрамаратон, организован у циљу промоције ове недовољно познате планине, а на којој су три заштићена природна добра: кањон Милешевке, слапови Сопотнице и предео изузетних одлика Озрен - Јадовник.

Више од 80 такмичара у четири дисциплине, на 11,22, 66 и 111 километара стартовало је из сунцем окупаног Пријепоља ка нетакнутој природи ћудљивог Јадовника.

"Горе је чак било и магле, баш драстична промена ваздуха, температуре, било је тешко, али је стварно било спектакуларно лепо", каже Ненад Живковић, Крушевац, победник трке на 66 километара сениори.

"Смета магла, али сналазимо се. Одличне су маркације и онда није тешко", каже Елзана Дураковић, Пријепоље.

При том и гостољубиви домаћини на контролним тачкама, додају такмичари, и где је предвиђено и где није окпепљење.

"Ово смо понели од куће за нас двојицу, међутим, шта да кажем, значи, не могу да их одбијем, сипамо све што има док има, кад нестане, нема мени, нема њима", каже Аднан Тандир, Контролна тачка.

Уз такву подршку, такмичари су, и поред успона од 2.800 до 4.800 метара на најдужим стазама, до многих тачака стизали и пре него што су их очекивали.

Највиши врх Јадовника, Катунић на 1.734 метра надморске висине, на стазама је ултрамаратонаца на 66 и 111 километара. Први су до њега стизали после четири и по сата од старта трке.

Победник на најдужој стази, савладавши је за мало више од 18 сати, уживао је успут,  и у слаповима Сопотнице, а такмичари из Чешке и у кањону Милешевке.

"Видео водопад, то је фантастична ствар, ја сам био у Плитвичка језера и нешто слично је ту, никад не очекивао да витим такву лепоту, фантастично", каже Владимир Кот, Русија, победник трке на 111 километара, сениори.

"На идућу годину хоћу да додјем са колегама из Чешке, у већем броју.Најаве већ за идућу годину, организаторима су знак да се уложени труд исплатио", каже Јозеф Франц, Чешка, победник трке на 22 километара, старији од 50 година.

"Макар 80 људи којима је Јадовник непознат претрчали су Јадовник и виђели његове лепоте", каже Вјекослав Јоксимовић, Удружење грађана "Јадовник - оаза нетакнуте природе".

Са такмичарима, слике дивљег Јадовника са првог ултрамаратона стиће ће, осим широм Србије и у Македонију, Црну Гору, Хрватску, Босну и Херцеговину, Русију и Чешку.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво