Јагодинци на сајму у Паралији

Занатлије, мали привредници и пчелари из Јагодине на сајму Паралији, грчком туристичком месту, продавали су своје производе. Многима је то била прва извозна шанса, очекују и наставак сарадње, разменили су контакте.

Гусле које су из Јагодине стигле до Паралије и сајма израдио је столар, колар, ковач Милан Јовановић. Гудало од некалемљеног клена, и соко као украс.

Заинтересованих има више него купаца, каже Милан: "Да се поклони баш не иде, а
велики труд и рад да се уради нешто вредно."

У центру Паралије, поред цркве, производи занатлија, привредника, уметничка дела. Међу њима су Радомир Трифуновић и Милена Марковић, која каже да су производи наишли на добар пријем: "Људи су одушевљени, сви воле да пробају, па видећемо."

"На сајму у Паралији продата је роба вредности 40.000 евра, занатлије и мали привредници из Јагодине су први пут у извозном послу и одлично су се снашли.

Купују и Срби и Грци. Корпе од прућа, асуре, колаче, обућу. Цене су, кажу, прихватљиве. Неки, опет, купују да помогну земљацима.

Скупштина града Јагодине десет година организује путовања делегација до разних дестинација, уз финансијску подршку донатора. Економска сарадња и размена искустава су приоритети.

"Србија је направила пет Паралија", каже Драган Марковић Палма, председник Скупштине града, "највећи број туриста у Грчкој су Срби, а никада нисмо имали користи, били смо пасивни да тражимо приоритет."

Паралију, по процени грчких угоститеља, током сезоне од маја до октобра, посети 150.000 туриста, највише их је, око 80 одсто, из Србије.

rts.vranje@rts.rs
017 236 255

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије