У "Златарици" све је аутентично

На Златару је, у оквиру пројекта Регионални ланац вредности на подручју међуопштинске сарадње, отворена прва регионална специјализована продавница: "Златарица" продаје аутентичне производе тог краја у новим брендираним паковањима.

На путу ка једном од најлепших видиковаца златарског краја, између смрча и бреза, отворена је "Златарица", мала продавница испуњена производима тог краја.

"Мислим да нашем народу треба да скупи и обједни своје ресурсе да покуша да изађе заједно на тржиште", каже Жељко Топаловић, из хотела "Златарски златник". "Мислим да је ова радња једна од тих која ће покушати да доведу под један кров све те произвођаче."

Сви производи са обронака Златибора, Таре и Златара - свака посуда кајмака, тегла меда, врећица чаја или колут сира - имају оригинално паковање и заједно представљају аутентични, заједнички производ овог краја - планински доручак.

"Увек је лепо када неко препозна да је то што радимо лепо и квалитетно", истиче Александар Ристић, произвођач лековитог и зачинског биља, "то се тако ради свуда у свету, зашто бисмо се ми измицали од тога."

До сада најчешће сведена само на сезонску продају и вољу накупаца, пољопривредна производња овога краја сада има шансу за бољи пласман. И то уз цертификат који јој гарантује порекло.

Жиг квалитета "Планински доручак", према речима Биљане Радовић, из Регионалне развојне агенције, гарантује да су производи са територије општина Чајетина, Нова Варош, Прибој, Пријепоље и Ужице искључиво домаћег порекла.

Хотели у Златиборском округу нуде и "Планински мени", са јелима припремљеним од ових састојака. Намеравају да продају и мала поклон паковања "Планинског доручка", јер верују да ће и гастрономски ужитак постати својеврсна позивница за посету постојбини тих укуса.

rts.uzice@rts.rs
031 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије