Љупке грабљивице

Ненад Ђорђевић, студент из Опланића код Кнића, један је од ретких соколара у Шумадији. За избор хобија пресудна је била љубав према птицама, а соколарство је временом постало саставни део живота.

Некад је Ненада Ђорђевића до школе пратила чавка, а сада - успешном студенту два факултета - друштво праве два јастреба.

Ненад каже да му је то најлепши доживљај са птицом: "Ако ви идете и ако вас прати, неки ваш другар у природи који иде с вама и који лети за вама. И онда ви небитно колико
одете 300, 400, 500 метара и он лети за вама и нон стоп вас прати, то је најлепши ужитак."

Соколарство захтева много стпљења, пажње коју посвећујете птицама и тренинзима, каже Ненад, али не жали јер је оно што научите птицу ваш одраз:

"Једноставно живи с тим, навикне на човека и прихвати га у свом окружењу. Тако и моја Џеси навикла је од малена да буде са мном, навикла се, прихватила ме као свог хранитеља."

У домаћинству Ђорђевића у Опланићима, уз трогодишњу женку, расте и тромесечна грабљивица Бела, са којом ће Ненад тек тренирати.

rts.cacak@rts.rs
032 227 551

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије