Велемајстор за шаховске проблеме

Одличан ученик, математичар и кошаркаш, једанаестогодишњи Илија Серафимовић веома је успешан у проблемском шаху. Трећи је у свету за свој узраст, а проблеме које он постави, тешко решавају и најбољи шахисти.

У својој соби, једанаестогодишњи Панчевац Илија Серафимовић са поносом показује многобројне пехаре и медаље. Шах је почео да игра са седам година, био је два пута кадетски првак Војводине, а онда се заинтересовао за решавање и конструисање шаховских проблема.

„Била је та лига у Панчеву. Ја сам се пријавио и имао сам нула бодова, али ме је Марјан Ковачевић, који води секцију проблемског шаха у Београду приметио”, прича Илија. „Свидело му се како размишљам и позвао ме је у тим.”

После помало необичног почетка почео је да ниже успехе у проблемском шаху, код нас, али и у другим земљама, нарочито Русији.

„Светско првенство се одржава у исто време у свим земљама, исти су задаци”, објашњава Илија. „Ја сам учествовао и освојио треће место за свој узраст. А почетком године освојио сам прво место на отвореном првенству Аустралије.”

Подршку има од родитеља, уз које је и научио да игра шах.

Нико га не тера да то ради, каже његов отац Ђурица: „Једноставно му се свиђа. Тај проблемски шах је специфичан, све је у логици, ништа не може да се научи.”

Илијине проблеме објављивала је Политика и неки страни часописи, а план му је, наравно, да постане првак света.

rts.pancevo@rts.rs
013 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије