Читај ми!

Ускршњи обичај "Дреља Огореља"

Булчин трг у Бујановцу трећег дана Ускрса постаје стециште обичаја очуваног под називом "Дреља Огореља". Реч је о имитацији свадбе, а и млада и младожења су мушкарци, различито одевени.

На месту познатом као "Збириште" или Булчин трг, окупљају се Бујановчани, служе се васкршњим јајима и чекају да свадба почне. Кажу да обичај потиче из турског времена, када су међусобни сусрети били дозвољени само током празника.

Дреља Огореља је већ деценијама Павле Николић.

"Нисам ову младу мењао дуго, то траје 15 до 20 година. Ја сам био и снашка пет година", каже Павле Николић, "младожења".

"Младожења нисам био, а млада сам после очеве смрти. И отац је био баба, играо је. То је остало од давнина, за време Турака било", каже Ивица Томић, "млада".

Девер је део сваког свадбеног обичаја, па и Дреље Огореље. Његова дужност је да преда младу.

"Мени је ово занимљиво било, ја сам девер, ја се бавим фолклором и хоћу да одржимо традицију", каже Марко Спасић, "девер".

Младожења у старој ношњи изводи младу, прутом од три метра брани је и тера удвараче.

"Памтим од своје седме године да сам овде, и моји стари су изводили ове ритуале. Долазим пети пут и све је лепше и лепше. Долази све више људи и драго ми је да то видим овде. Сваке године сакупе се деца, ученици, стари, млади", кажу мештани.

Део ритуала су и фолклор, играње традиционалних српских кола, обредне песме и трубачи. Дреља Огореља завршава се паљењем ватре на Булчином тргу.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара