Читај ми!

Турски инвеститор у Шапцу

Северозападна радна зона у Шапцу, представља окосницу привредног развоја тог града. Локацију од 2 хектара која је опремљена и спремна за нове инвеститоре, данас је обишао потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љаљић и Шахин Кара, власник индустрије "Ихтимат" из Истанбула који планира да у Србији изгради фабрику за прераду млека.

Пројекат за нову млекару турске компаније "Ихтимат" је припремљен, а њен власник заинтересован је да је изгради у Шапцу.

После потписивања неопходне документације, фабрика би почела да ради за пет месеци. На почетку би прерађивала 50 тона млека дневно и запослила око 100 људи.

"Шабац нам се свиђа, одговара нам за изградњу фабрике, остаје да се договоримо о детаљима. Вредност инвестиције је око четири милиона евра", каже Шахин Кара, власник млечне индустрије ,"Ихтимат".

Ихтимат у Турској има три велике фабрике капацитета 700 тона млека дневно и асортиман од око 170 различитих производа.

"Ми до сада нисмо имали довољно турских инвеститора, свега 30 турских компанија послује у Србији, долазак оваквих улагача, био би најбоља препорука и за друге турске инвеститоре који су се повукли са тржишта Сирије, Ирака, Либије где су годинама били присутни и улагали милијарде. Ми желимо да Србију позиционирамо као значајну инвестициону дестинацију управо за те инвестиције. Ако се догоди ова инвестиција, ја верујем да она неће бити једина јер по логици ствраи, турски инвеститори иду тамо где постоје такодје турски инвеститори. Ми желимо да опоравимо нашу економију, између осталог, и на начин, да привучемо што више страних инвеститора", каже Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација.

Поред нових радних места, долазак инвеститора из Турске, значио би много и произвођачима млека.

"У Шапцу већ постоји млекара, нама је јако стало и до ње, она има капацитет за 250 тона млека дневно, али потенцијал произвођача млека је преко 500 тона дневно и то је оно што је врло интересантно за све инвеститоре, посебно за оне који долазе са стране", каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

Слободна зона у Шапцу омогућава привредницима да своје производе  пласирају на тржишта без царине,  а добри предуслови за стране инвеститоре су и комунална опремљеност и близина ауто-пута.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије